گفتگو با حجت الاسلام والمسلمین دکتر زنجیرزن حسینی
حجت الاسلام والمسلمین دکتر میثم زنجیرزن حسینی مدرس سطح عالی فلسفه، کلام و اصول و نامی آشنا در حوزه علمیه است که شاید بسیاری از طلاب فایل های صوتی تدریس وی را شنیده اند. ثبت نام دوره جدید فلسفه و عرفان «النجم الهدی» بهانه ای شد تا به گفتگو با استاد بپردازیم.
این دوره در نظر دارد در راستای جمع بین علم معقول و منقول، دوره طولانی مدت فلسفی را که تنها کتاب های معدودی از فلسفه خوانده میشود، به صورت تفصیلیتر اما با مدیریت زمان در ۵ سال به صورت حضوری و غیرحضوری آموزش دهد.
حجت الاسلام والمسلمین دکتر زنجیرزن حسینی:
در طلیعه کلام مقدمه ای را عرض می کنم؛
انسان ذاتا موجودی متفکر است و شناخت و معرفت از لوازم ذاتی اوست؛ حضرت سبحان نیز غایت آفرینش انسان را معرفت ترسیم نموده است. انسانِ حقیقت جو، نظام وجود را به دو نحو می تواند مورد شناخت قرار دهد؛ به نحو کلی و به نحو جزیی. شناخت نظام هستی به نحو کلی مربوط به علم فلسفه می شود و در علوم دیگر به نحو جزیی به کنکاش نظام تکوین می پردازد.
انسان طبعا وارد هر ورطه ای که می شود نگاه اولی او به پیرامونش نگاهی کلی است و سپس جزییات را مورد بررسی قرار می دهد و شناخت نظام وجود از این قاعده مستثنا نیست. شناخت صحیح از نظام هستی این است که اول آن را به نحو کلی دریابیم و سپس به جزییات آن بپردازیم. بنابراین انسان کاوشگر و محقق ناگزیر از این است که با علم فلسفه آشنا شود.
مجموعه النجم الهدی در راستای شناخت فلسفی از نظام تکوین و تدوین دو دوره آموزشی را در دو سطح برگزار می کند.
دوره اول؛ دوره مقدماتی است. شرکت تمامی اقشار جامعه اعم از دانشجو و طلبه و غیره در این دوره آزاد است. طبعا دانشجویان زیادی در علوم مختلف اعم از علوم انسانی، مهندسی و تجربی علاقه مند به این هستند که به صورت نظامند با فلسفه و عرفان آشنا شوند. این دوره در نظر دارد در ۸ واحد درسی دانش پژوهان را بدین مطلوب برساند.
مواد درسی این دوره شامل؛ ۱- مبادی منطق ۲- مبادی حکمت و ۳- مبادی عرفان می باشد که بر اساس تقویم آموزشی به صورت منظم ارائه خواهد شد و هر ماه آزمون هایی به صورت آنلاین در فضای مجازی برگزار می نماید. برگزاری این دوره بالطبع اهمیت به سزایی در جامعه ما خواهد داشت که برای اهل بصیرت پوشیده نیست.
در اینجا مجال آن نیست که بدین مساله بپردازیم ولیکن اجمالا یکی از مزیت های این دوره آن است که اقشار جامعه را از نگاه قشری نسبت به دین و نظام تکوین رهایی بخشیده و عطش معنوی جامعه را که گاهی به جهت فقدان عرفان حقیقی به سراغ عرفان های کاذب مایل می شوند پاسخگو خواهد بود. بعضا در جامعه کنونی شاهد آن هستیم که آحاد جامعه به جهت عطش معنویت وارد حلقه های معرفتی ای شده اند که متاسفانه دچار انحراف گشته و یا اینکه وارد عرصه هایی شده اند که معرفت، صحیح است ولیکن چون به نحو نظامند نیست طالبان را به مطلوب خویش نمی رساند. این دوره در نظر دارد که معارف ناب را به صورت نظامند با محدودیت زمان برای طالبان حقیقت برگزار نماید.
دوره دوم؛ دوره ۵ ساله تخصصی فلسفه و عرفان است که به همراه اهم علوم انسانی بر گزار خواهد شد.
این دوره نیز در راستای اجتهاد کلان (که از ضروریات جامعه علمی امروز است) این افتخار را دارد که دوره مذکور را برای قشر فرهیخته جامعه اعم از طلاب و دانشجویانی که یک آشنایی اجمالی با مباحث فلسفه دارند به صورت حضوری و غیر حضوری برای برادران و خواهران (غیرحضوری) برگزار کند.
در این دوره، دانش پژوهان شناختی عمیق با فلسفه مشاء، فلسفه اشراق، فلسفه متعالیه، عرفان نظری و عرفان عملی پیدا می کنند. چارت آموزشی این دوره به شرح زیر می باشد:
شیوه های آموزشی دوره:
شیوه آموزش اجمالا بدین صورت است که هر یک از دروس قبلا تدریس شده است و صوت آن در اختیار ثبت نام کنندگان قرار می گیرد. متقاضیان از روز شنبه تا چهارشنبه هر روز بر اساس تقویم آموزشی در هر ترم، فایلهای صوتی را استماع نموده و درسنامه آموزشی را مطالعه و خلاصه مطالب را تقریر نویسی می کنند. ( البته روزهای دوشنبه به جهت تلطیف مباحث، صوت دروس تفسیر استماع خواهد شد تا روند پی در پی مباحث فلسفی و عرفانی خسته کننده جلوه ننماید.)
آموزشهای متعارف به گونه ای است که مسایل کثیری از مباحث فلسفه به صورت موازی کاری دائما تکرار شده و این امر باعث اطناب دوره آموزشی و ملالت دانش پژوه در فرایند تحصیل می گردد ولیکن در روند آموزشی این دوره سعی بر آن بوده که تکرار مکررات حذف گردد.
نکته ای که شایان ذکر است اینکه در این دوره دانش پژوهان، اواخر هفته ( پنجشنبه یا جمعه) مباحث علمی را به صورت کنفرانس و مباحثه در گروه بندی های از قبل انجام شده مباحثه نموده و ما با برگزاری جلسات هفتگی ( آخر هفته) اشکالات را برطرف کرده و مباحثی را به عنوان تکمله به دانش پژوهان ارائه خواهیم کرد.
همچنین جلسات ماهانه(طبق برنامه از قبل اعلام شده) به صورت حضوری در شهر مقدس قم برگزار می کردد که در آن به مباحث تکمیلی و کارگاهی و همچنین جلسات اخلاق مختص به دانش پژوهان این دوره پرداخته خواهد شد.
این دوره افتخار دارد که همه ساله از بین دانش پژوهان مستعد، استادیارانی را تربیت کند که در سال آتی آموزشی بتوانند به امر تدریس مشغول شوند. فلذا این دوره نه تنها از آموزش های متعارف کم و کاستی ای ندارد بلکه مزیت هایی را داراست که می تواند در اقل کمیت به اتم کیفیت، دانش پژوهان را به مطلوب خویش نائل نماید.
همچنین استفاده از اساتید برجسته فلسفه و عرفان حوزه علمیه قم نیز از برنامه های این دوره می باشد.
امید است که این بضاعت قلیل، مرضی درگه احدیت و حضرت «النجم الهدی» که از القاب حضرت حجت (عج) است قرار گیرد و خدمتی به فرهیختگان علم و ادب باشد.
در پایان از همه کسانی که در ساحت اندیشه و فرهنگ مسیر را برای رهپویان حقیقت هموار می سازند کمال تشکر را داریم.
هزینه ثبت نام برای 3 ماه 380 تومان بوده و زمان ثبت نام از یکم لغایت بیست و پنجم اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ می باشد.